POVESTEA CONTROVERSATĂ A UNUI ANUNȚ DE JOB

POVESTEA CONTROVERSATĂ A UNUI ANUNȚ DE JOB

În numărul din 29 Decembrie 1913 al prestigiosului The Times apărea următorul anunț pentru un job:

“Men wanted for hazardous journey. Low wages, bitter cold, long hours of complete darkness. Safe return doubtful. Honour and recognition in event of success.”

Cel care a publicat anunțul era Sir Ernest Shackleton . El căuta 27 de oameni pentru a face parte din echipajul Imperial Trans-Antarctic Expedition.

Anunțul apărea în același an în care reveniseră în Marea Britanie supraviețuitorii a ceea ce ulterior a fost denumită de unul dintre participanți ca fiind The Worst Journey in the World, expediție în care și-au găsit sfârșitul terifiant Sir Robert Falcon Scott și cei patru tovarăși ai lui care l-au însoțit în marșul spre Polul Sud.

Cu toate acestea numărul de aplicanți la anunțul pentru noua expediție antarctică a fost copleșitor de mare, chiar dacă ea se anunța de la început ca una ce urma a fi mult mai grea decât expediția lui Scott.

Multă vreme acest anunț de job a fost considerat real și a fost prezentat la renumite școli de business din lume ca fiind unul dintre cele mai de succes anunțuri de recrutare care a existat vreodată.

Ulterior existența lui a fost pusă la îndoială din două motive principale. Primul ține de faptul că este greu de crezut că Shackleton ar fi putut avea dubii cu privire la supraviețuirea participanților, acest aspect constituind pentru el un principiu de bază, al doilea ține de faptul că nu a fost găsit nici un exemplar original al ziarului în care se presupune că ar fi apărut anunțul.

Disputa cu privire la existența anunțului continuă încă și e departe de a fi încheiată.

Dar faptul că anunțul a existat sau nu este mai puțin important, importante sunt alte aspecte și ne oprim în continuare la două dintre ele.

În primul rând este important faptul că indiferent de calea pe care s-a realizat recrutarea echipajului, putem spune că aceasta a fost una dintre cele mai eficiente modalități de recrutare din istorie, pentru simplul fapt că au existat mai bine de 5000 de persoane care au aplicat pentru această expediție. Pentru a avea un termen de comparație putem lua exemplul campaniei de recrutare derulată în 2009 de Tourism Queensland  intitulată The Best Job In The World ( https://www.youtube.com/watch?v=SI-rsong4xs )Campania a costat 1 milion de dolari, s-a derulat la nivel global și a beneficiat de avantajele mijloacelor de comunicare actuale. S-a soldat cu 35000 de aplicații. Să facem comparația păstrând proporțiile.

În al doilea rând este important faptul că presupusul anunț este o imagine fidelă a principalelor caracteristici ale jobului, iar cei ce au aplicat, indiferent de modalitatea prin care au aflat de el, știau la ce se așteaptă, cunoscând experiențele celor întorși din expedițiile anterioare. Cu toate acestea nu numai că au aplicat foarte mulți candidați dar mulți dintre ei au recurs la cele mai ingenioase metode pentru a-l convinge pe Shackleton să-i selecteze.

Sir Ernest Shackleton a realizat personal întregul proces de selecție mărturisind că i-a fost foarte greu să-i selecteze pe cei 27. Dar despre cum selectezi oameni pentru unul dintre cele mai dificile proiecte care a existat vreodată vom vorbi cu altă ocazie.

Până atunci vă propun să reflectați la două aspecte:

  1. Ce este mai important pentru un anunț de job: să fie cât mai atractiv sau să reflecte cât mai bine realitatea?
  2. Dacă pe un website de recrutare ați întâlni cele două anunțuri (cel al lui Shackleton și cel al lui Tourism Queensland) și ați putea să aplicați doar la unul dintre ele, pe care l-ați alege? (La această întrebare nu există răspunsuri corecte sau greșite, ea e doar o ocazie simplă să reflectați la ce înseamnă pentru dumneavoastră jobul ideal 🙂 ).

P.S.

Printre cei peste 5000 de aplicanți au existat și trei “sporty girls”. Iată mai jos scrisoarea lor de intenție (preluată de pe site-ul Scott Polar Research Institute):

44 Kensington Gds Sq
Hyde park
January 11th 1914

Dear Sir Ernest,
We three sporty girls have decided to write and beg of you to take us with you on your expedition to the South Pole.
We are three strong, healthy girls and also gay and bright, and willing to undergo any hardships that you yourselves undergo.
If our feminine garb is inconvenient, we should just love to don masculine attire. We have been reading all books and articles that have been written on dangerous expeditions by brave men to the Polar-regions, and we do not see why men should have all the glory, and women none, especially when there are women just as brave and capable as there are men.
Trusting you will think over our suggestion,
We are Peggy Pegrine Valerie Davey and
Betty Webster
P.S. We have not given any further particulars, in case you should not have time to read this, but if you are at all interested, we will write and tell you more about are greatest wish.

 Adaugă un comentariu