Firmele, angajații și pomana porcului

Ne-am obișnuit deja ca în luna decembrie, pe lângă tot felul de date statistice despre activitatea firmelor, să le aflăm și pe cele despre modurile în care angajatorii se transpun în postura de Moș Crăciun pentru angajații lor. Datele au sosit și anul acesta la timp, fiind preluate de aproape toate publicațiile de business și de multe dintre cele cu caracter general, dintr-un studiu efectuat de o cunoscută platformă de recrutare online, derulat în perioada 11 noiembrie-2 decembrie, pe un eșantion de circa 350 de companii.

Titlurile știrilor/articolelor despre respectivul studiu porneau de la variante seci, simple procente (“77% dintre companii iși recompensează angajatii la final de an”) și ajungeau până la forme pline de entuziasm (“Vești bune pentru angajații din mediul privat. Se pregătesc prime de Crăciun”). Conținutul articolelor era cam același, indiferent de titlu. Se referea la tot felul de procente cărora le erau asociate puține informații calitative, suficiente pentru ca angajații să spună mulțumesc, așa cum se cuvine la primirea oricărui cadou dar insuficiente pentru a stârni vreun entuziasm de masă în rândurile acestora.

Vă propun să aruncăm o privire pe cifrele prezentate, poate reușim să vedem în spatele lor și ceva motive de entuziasm:

77% dintre companii, vor recompensa angajații la final de an. 28% dintre acestea vor acorda prime de Crăciun, 18% vor oferi zile libere suplimentare, 16% spun că vor recompensa angajații cu pachete de sărbători, în timp ce 15% vor acorda unul dintre următoarele beneficii: al 13-lea salariu, bonus de performanță, teambuilding sau tombole cu premii. Pe de altă parte, 12% vor organiza totuși petreceri de Crăciun în acest an, în timp ce 11% dintre angajatori nu vor oferi niciun beneficiu suplimentar la final de 2021.

În primul rând trebuie să reamarcăm o amestecare nepotrivită în cele 15% a unor beneficii reale cum sunt al 13-lea salariu și bonusurile de performanță cu unele minore  de genul teambuilding sau tombole cu premii. Așa cum sunt prezentate datele știm doar că procentul firmelor care oferă al 13-lea salariu sau bonusuri de performanță este sub 15%. Dar nu știm dacă nu cumva este mai mic de cinci, trei sau unu la sută. Era important de știut deoarece diferența este foarte mare între acestea și așa numitele beneficii de genul “primă de porc” (care uneori poate ajunge doar de o friptură), coș sau pungă cu d-ale gurii, cină sau gustare la restaurant, telefon real sau de jucărie tras la sorți sau o zi liberă de odihna după cheful de sărbători. Așadar cu excepția celor foarte puțini care vor beneficia de un salariu suplimentar sau de bonusuri de performanță pentru cei mai mulți dintre angajați entuziasmul stârnit de firma în postură de Moș Crăciun fie nu există deloc fie va dispărea brusc după masa festivă sau în cel mai bun caz, pentru unii, se va volatiliza odată cu aburii mahmurelii în ziua liberă suplimentară.

Recitind paragraful anterior mi-a trecut o clipă prin cap că exagerez bagatelizând eforturile făcute de firme pentru angajați. Dar m-a readus rapid la realitate ideea cu care vreau să continui.

Datele prezentate nu ne oferă informații despre mărimea acestor “beneficii” pe care firmele intenționau să le acorde de sărbători. Dar ne putem face o imagine analizând datele din studiu referitoare la intențiile firmelor pentru anul 2022 (pentru întregul an nu doar pentru sărbători):

„La capitolul planuri pentru 2022, aproape o treime dintre companii iși propun să ofere beneficii extrasalariale cu valori cuprinse între 200 și 400 de lei per angajat, 24% vor să investească între 400 și 600 de lei pentru fiecare persoana și aproape 20% iși propun să ofere beneficii extrasalariale de peste 1.000 de lei per membru în 2022.”

Foarte probabil cele 20% dintre firme care își propun un plafon anual peste 1000 lei sunt firme care oferă tichete de masă (potrivit autorilor studiului “tichetele de masa rămân, în continuare, în topul celor mai populare beneficii extrasalariale și în 2022”). Nu reiese foarte clar din modul cum sunt prezentate datele dar, foarte probabil, alte aproape 20% dintre firme nu vor oferi deloc beneficii extrasalariale. Iar aproape 60% dintre companii, dacă facem o medie ponderată, vor oferi beneficii extrasalariale de aproximativ 350 lei pe angajat pe întreg anul.

Așa stând lucrurile, calculați dumneavoastră dacă prima medie de sărbatori din statisticile care ne vor fi anunțate de publicații în decembrie 2022, mai sec sau mai entuziast, va ajunge de un porc, de o pulpă sau doar de o friptură.

Știu că sunt multe firme care nu își permit să ofere o primă de sărbători. Dar la fel de bine știu, prin prisma ocupației că multe firme care ar putea oferi prime de valoarea unui porc se limitează cel mult la o friptură. Iar ceea ce mă îngrijorează este că an de an continuă să se vorbească de astfel de mici atenții ca de niște reale beneficii extrasalariale. Și fac asta laolaltă angajatori, manageri de resurse umane sau de orice fel, împreună cu firme de recrutare și consultanță. O fac atât de convingător încât și mulți dintre angajații de rând își însușesc discursul.

Nu sunt beneficii, sunt niște mici atenții pentru care angajații ar trebui să spună cel mult un mulțumesc sau un bogdaproste dacă e vorba de o plasă cu niște cârnați, o ciocolată și o sticlă de vin. Cum nu sunt beneficii nici faptul că salariatul este trimis la un curs cu obligația de a semna o anexă la contract care îl obligă la plata cursului dacă vrea să plece din firmă sau faptul că este lăsat să lucreze de acasă de parcă munca nu ar fi tot aia și eventual cu familia suportând tot disconfortul sau chiar unele costuri financiare. Cum nu sunt beneficii reale nici tichetele de masă, nici o asigurare medicală basic (care de multe ori e oferită de furnizorii de servicii de sănătate la pachet cu medicina muncii cu un cost suplimentar neglijabil).

Dragi angajați vreți să știți dacă angajatorul vă oferă cu adevărat beneficii reale? Dacă da răspundeți la chestionarul de mai jos:

Angajatorul vostru contribuie pentru dumneavoastră la plata pentru o pensie privată (nu mă refer la pilonul 2)?

Dacă angajatorul vă oferă o asigurare de sănătate privată aceasta acoperă o eventuală spitalizare?

În contractul de muncă sau într-un alt document aveți stipulate explicit bonusurile salariale periodice, cu valori și cu performanțe cuantificabile și tangibile pentru care sunt acordate?

Dacă firma este una pe acțiuni aveți o schemă clară și avantajoasă prin care puteți achizitiona acțiuni iar dacă este un S.R.L. există o schemă transparentă de alocare a unei părți din profitul anual ca bonusuri pentru toți angajații?

Dacă la un moment dat din anumite motive ar trebui să suspendați munca pe trei luni angajatorul ar fi de acord?

Aș putea să continui cu exemplele despre ce înseamnă cu adevărat beneficii extrasalariale dar vom avea ocazia să vorbim despre ele într-un articol viitor. Pănă atunci dacă răspunsul la toate întrebările de mai sus este nu, cu regret vă spun că nu prea beneficiați de beneficii reale. Cel mult beneficiați de o atenție elementară pe care o firmă trebuie să o acorde angajaților de sărbători.

Sărbători fericite!

Articol publicat pe Republica.roAdaugă un comentariu