Cum se ofilește un business de succes atunci când îți pleacă pălmașul în Angola

Anona sau Annona, numită și mărul zaharos, crema de mere sau darul dulce (sugar apple, custard apple sau sweet-sop) este un fruct tropical care nu arată foarte atractiv. Mai ales în comparație cu aspectul altor fructe exotice așezate împreună cu ea pe tarabă sau pe un platou. (v. foto 1).

Foto 1: Anona

Întotdeauna când le propun prietenilor care mă vizitează în Madeira să guste din anona, întâmpin reținere, fiind tentați de alte fructe mult mai atractive vizual.

Nici copacul ce zămislește acest fruct nu mă ajută prea mult în promovarea lui. Seamănă cu un măr, mai degrabă sălbatic, în care vezi niște fructe adeseori mici și zbârcite, de un verde deloc atrăgător (v. foto 2). Eșec total în festivalul de copaci fructiferi din Madeira.

Foto 2: Anona în copac

Ca să-i conving pe prieteni să guste din acest veritabil dar dulce, le povestesc despre valențele curative ale fructului.

Anona este larg recunoscută, în relatările mai mult sau mai puțin științifice, ca fructul anticancer, fructul recomandat diabeticilor sau fructul cu rol însemnat pentru întărirea sistemului imunitar, pentru combatarea a numeroase afecțiuni: dermatologice, cardiovasculare, psihice etc.

Citind recomandările de pe internet, capeți convingerea că mușcând din acest fruct te-ai înfruptat dintr-un panaceu.

Cu toate acestea, satisfacția celui care, cu reținere, gustă prima dată din anona nu este dată de valențele ei pe plan medical, ci de gustul delicios, în total contrast cu aspectul, de o savoare care greu poate fi redată în cuvinte.

Avându-și originea în zona Caraibelor și Americii Centrale, acest pom fructifer miraculos a fost aclimatizat în multe zone tropicale și subtropicale de pe glob, așa că azi îl regăsim atât în Madeira, cât și în țări din Africa Centrală, Angola de exemplu.

Anona da Madeira, certificată ca produs tradițional, constituie unul dintre cele mai râvnite fructe exotice de către cei ce vizitează insula, datorită atuurilor medicale și promovării intense în rândul turiștilor (inclusiv prin organizarea an de an a unui festival dedicat ei). Numai că perioada în care ea poate fi achiziționată la un preț rezonabil (1,5-2 euro/kg) este limitată la ultimele și primele luni ale anului, când se coace în condiții strict naturale. Dacă vrei să mănânci o anona regional (de origine madeireză, nu de import) din recolte timpurii sau târzii în raport cu sezonul normal, vei plăti pe ea prețuri și de 5-6 ori mai mari, bucuros fiind că totuși ai găsit-o.

Producerea unor fructe de calitate, fără defecte, e dificilă, fiind un copac pretențios care necesită o atentă și continuă îngrijire, precum și controlul asupra a numeroși factori de sol sau climatici. În afara vârfului de sezon e produsă în cantități mici, doar de niște pomicultori experți, puțini la număr.

Articol publicat pe Republica.ro 



Adaugă un comentariu